PZU Lab wdrożyło innowacyjny system gaszenia pieca smażalni

0
317

We wrześniu PZU Lab wykonało testy i próby oraz przekazało do eksploatacji pierwszą w Polsce instalację gaszenia parą technologiczną pieca smażalniczego. Spółka z Grupy PZU podjęła się zaprojektowania oraz montażu instalacji gaśniczej w oparciu o istniejącą instalację technologiczną parową na piecu smażalniczym frytek, wykorzystywanym przez jednego z największych producentów frytek w Europie Środkowej i Wschodniej.

Projekt został poprzedzony wykonaniem analizy ryzyka, której celem było wskazanie źródeł zagrożeń i wytypowanie aparatów przeznaczonych do objęcia systemem gaszenia. W kolejnym kroku przeprowadzono obliczenia analityczne i numeryczne z wykorzystaniem modelowania CFD (ang. Computational Fluid Dynamics). Modelowanie zostało wykonane przy współpracy z naukowcami z Instytutu Maszyn Przepływowych w Gdańsku – partnerem merytorycznym PZU Lab. Następnie wykonany został projekt mechaniczny dystrybucji pary oraz automatyki sterującej.

Montaż instalacji był bardzo skomplikowany i mógł być realizowany wyłącznie podczas postoju pieca, tzn. w święta i dni wolne od pracy, co powodowało, że harmonogram prac był niezwykle napięty. Ostatecznie w sierpniu zakończono montaż systemu gaszenia, a we wrześniu wykonane zostały testy i próby, które jednoznacznie wykazały jego skuteczność. Kompleksowa realizacja tej innowacyjnej, pierwszej w Polsce instalacji oraz uzyskana jej skuteczność jest jednym z największych sukcesów inżynierów PZU Lab w dotychczasowej historii firmy. Otwiera ona możliwości realizacji skomplikowanych i zaawansowanych technologicznie instalacji gaśniczych dla klientów firmy. 

Ze strony PZU Lab projekt był realizowany przez zespół inżynierów, w skład którego weszli: Przemysław Kuzaka, Tomasz Kodlewicz, Łukasz Kuczkowski, a kierował nim Jacek Szturomski.

(AM, źródło: PZU Lab)