TU Zdrowie: Jak pracodawca może przekonać pracowników do zdrowego odżywiania

0
679

Z raportów dotyczących nawyków żywieniowych Polaków wynika, że ponad 1/3 pracowników w Polsce ma nadwagę albo otyłość. Eksperci TU Zdrowie wskazują, jaką rolę w zmianie nawyków żywieniowych mogą odegrać pracodawcy.

– Rola pracodawców może być niebagatelna. Czasami wystarczy zapewnić odpowiednie warunki do spożywania regularnych posiłków, zmienić dostawców, którzy stawiają w firmach automaty z przekąskami, dostarczają catering albo mają na terenie firmy restauracje czy sklepiki z kanapkami. Już dziś wielu pracodawców zauważa, że dodatkowym benefitem dla zatrudnionych mogą być abonamenty na zdrowe posiłki, spotkania z dietetykami czy cykle webinariów na temat właściwej diety. Cieszy też, że w wielu firmach przyjęły się owocowe poczęstunki, a pakiety sportowe stały się normą – mówi Katarzyna Lichosik, dietetyk i edukator żywieniowy TU Zdrowie.

Z raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” wynika, że 40% badanych ma nieprawidłową masę ciała, w tym 5% niedowagę, 25% nadwagę, a 10% cierpi na otyłość. Tymczasem nadmierna waga jest jednym z czynników, które zwiększają ryzyko wystąpienia licznych schorzeń. Może prowadzić do cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia, a także chorób kości, ścięgien i mięśni, bezdechu sennego, dny moczanowej, a nawet niektórych nowotworów.

– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z posiadanych schorzeń, dopóki nie przyjmą one konkretnych objawów. Nie mamy w zwyczaju kontrolować stanu swojego organizmu, chociażby w takim samym stopniu, jak ma to miejsce z corocznymi przeglądami samochodów. Zamiast zapobiegać, reagujemy dopiero wtedy, kiedy trzeba mierzyć się z chorobą. Liczba chorych na cukrzycę typu 2 z roku na rok wzrasta. Dane z raportu publicznego płatnika wskazują, że w Polsce w 2014 r. na cukrzycę chorowało 2,55 mln dorosłych osób, a w 2018 r. liczba ta wzrosła do 2,86 mln. Prognozy wskazują, że w 2025 r. liczba nowych zachorowań wzrośnie o 387,4 tys., podczas gdy w 2019 r. liczba ta wynosiła 352,5 tys. osób – mówi Edyta Jacyna, konsultant medyczny TU Zdrowie.

Taki stan rzeczy generuje wysokie koszty społeczne i ekonomiczne, które dotykają pracodawców. Rosnące obciążenia zdrowotne powodują wzrost składek na opiekę medyczną, wydłużają absencję chorobową pracowników i ograniczają produktywność. Dlatego tak ważne jest opracowanie polityki prozdrowotnej, której celem będzie walka z nadmiernymi kilogramami. Wydaje się być to proste, ale często wymaga pracy u podstaw, czyli edukowania pracowników i podpowiadania im dobrych rozwiązań.

(AM, źródło: TU Zdrowie)