Wskutek szkód spowodowanych w kwietniu we francuskich winnicach przez mróz tegoroczna produkcja wina może być mniejsza o jedną trzecią w porównaniu z ostatnimi latami – podał urząd France Agri Mer, powołując się na wstępne szacunki producentów. Oznacza to 15 mln hektolitrów wina mniej (hektolitr to 133 standardowe butelki).
Tegoroczne kwietniowe mrozy były wyjątkowe, ponieważ sięgały daleko na południe i obejmowały rozległe obszary. Przed mrozami nastąpił okres ciepły, który przyspieszył wzrost winorośli, dlatego szkody są dotkliwe. Najbardziej ucierpiały Burgundia (straty w uprawie na poziomie ok. 50%), Langwedocja (40%) i Akwitania z Bordeaux (ok. 30%). Oprócz winnic straty poniosły również sady owocowe.
Rząd Francji zobowiązał się wypłacić 1 mld euro pomocy dla rolnictwa, w tym winiarzom zostanie udostępniony fundusz katastroficzny, który ma zrekompensować 40% strat nieobjętych ubezpieczeniem. Straty gospodarcze oceniane są na 1,5–2 mld euro.
(AC, źródło: Reuters)