Kuchenki i piekarniki są urządzeniami, które najczęściej są przyczyną szkód z ubezpieczeń domu. W ciągu ostatnich dziesięciu lat, od 2011 r., spowodowały 111 426 incydentów. Wynika to z analizy przeprowadzonej przez porównywarkę Confused.com.
Analizie poddano oficjalne dane brytyjskiej straży pożarnej (Fire Rescue Service) z ostatnich dziesięciu lat, aby ustalić, jakie domowe udogodnienia są odpowiedzialne za incydenty i w jakich regionach (Anglia, Walia, Szkocja) te incydenty zdarzają się najczęściej.
Raport porównywarki sugeruje, że najwięcej roszczeń z ubezpieczeń domu zgłaszają poszkodowani w wyniku szkód pożarowych, których przyczyną są kuchenki i piekarniki. Odpowiedzialne za 111 426 wypadków w ciągu ostatnich dziesięciu lat urządzenia tego typu spowodowały niemal pięciokrotnie więcej incydentów niż plasujące się na drugim miejscu grille i tostery.
Straty te występują najczęściej w Szkocji, gdzie 35 na 10 tys. mieszkańców doświadczyło szkody wskutek użytkowania piekarnika albo kuchenki. Jest to o 119% więcej incydentów niż w Walii, gdzie 16 na 10 tys. mieszkańców poniosło szkodę majątkową spowodowaną przez piekarnik lub kuchenkę.
Grille i tostery znalazły się na drugim miejscu, powodując szkody w 22 407 domach w Wielkiej Brytanii w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Chociaż jest to zaledwie 20% liczby szkód spowodowanych przez piekarniki i kuchenki, to z drugiej strony grille i tostery spowodowały o 78% więcej incydentów niż kuchenki mikrofalowe (12 590). Z 17 107 wypadków w Anglii 5% (892) wystąpiło w hrabstwie Merseyside (położonym w północno-zachodniej Anglii, nad Zatoką Liverpoolską): szkodę tego rodzaju poniosło 6 na 10 tys. mieszkańców, najwięcej w całej Anglii.
Palniki i płyty grzewcze spowodowały 21 737 zniszczeń w brytyjskich domach w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Jest to o 3% mniej szkód niż tych spowodowanych przez grille i tostery. Najczęściej szkody takie występowały w Szkocji – od 2011 r. 7 na 10 tys. mieszkańców doznało szkody z powodu incydentu zawinionego przez palnik lub płytę grzewczą. W Anglii, w aglomeracji Manchesteru jest to najczęstszy typ szkody spowodowanej przez urządzenia domowe, ale odsetek jest niższy niż w Szkocji i wynosi pięciu poszkodowanych na 10 tys. mieszkańców.
Jessica Willock, ekspertka ubezpieczeniowa platformy Confused.com, komentuje: – Ważne jest, aby upewnić się, że urządzenie jest użytkowane wtedy, kiedy jest to bezpieczne, oraz aby dbać o jego sprawność. Nie tylko zastąpienie go może być kosztowne, ale nieprawidłowe użytkowanie urządzeń może spowodować szkodę w domu skutkującą koniecznością jej zgłoszenia ubezpieczycielowi. Z naszej analizy wynika, że najczęstszą przyczyną szkód pożarowych są urządzenia służące do gotowania. Dlatego należy konsekwentnie sprawdzać, czy są bezpieczne.
Ekspertka radzi m.in.:
- Upewniać się, czy na urządzeniu nie ma nagromadzonego tłuszczu, który jest łatwopalny i zwiększa zagrożenie pożarem.
- Sprawdzać, czy wtyczki i gniazdka nie są uszkodzone – ślady przypalenia albo bzyczący dźwięk są sygnałem, że urządzenie wymaga naprawy.
- Poznać urządzenie i używać zgodnie z instrukcją.
- Utrzymywanie urządzenia w czystości i sprawności zapewnia bezpieczeństwo i przedłuża jego żywot. Warto mieć ubezpieczenie urządzeń domowych, dzięki któremu można dokonać wymiany urządzenia nie nadającego się do naprawy na nowe.
AC