Grupa PZU wybuduje biurowiec we Wrocławiu

0
207

24 lutego przy ul. Oławskiej we Wrocławiu rozpocznie się budowa biurowca komercyjnego Grupy PZU. Generalnym wykonawcą obiektu będzie firma Warbud. Komercjalizacją powstałej powierzchni biurowo-usługowej zajmie się firma CBRE, a inwestorem całości jest Tower Inwestycje – spółka z Grupy PZU. Zakończenie inwestycji planowane jest na drugi kwartał 2022 roku.

– Gdy podejmowaliśmy decyzję o wybudowaniu nowego budynku zależało nam przede wszystkim na jak najmniejszym oddziaływaniu na środowisko – mówi Wojciech Dębski, prezes zarządu Tower Inwestycje. – To odzwierciedla się zarówno w zastosowanych rozwiązaniach technicznych, jak i chociażby w zaprojektowaniu przestrzeni dla rowerzystów. Architektura budynku, który powstaje na działce przy ul. Oławskiej, połączy ze sobą elementy nowoczesności oraz tradycji, przy okazji nawiązując do pobliskiej zabudowy. Zadbaliśmy o to, aby pod każdym względem było to dobre miejsce do pracy – dodaje.

W zaprojektowanym biurowcu szczególny nacisk położono na zastosowanie rozwiązań proekologicznych, w tym systemów oszczędzania energii i wody, zielonych dachów czy miejsc parkingowych ze stacjami ładowania dla samochodów o napędzie elektrycznym. Dodatkowo inwestor przewidział w projekcie infrastrukturę dla osób korzystających z rowerów – w tym prysznice, szatnie, suszarnie, a także samoobsługową stację rowerową.

W biurowcu zostanie zastosowany system kontroli dostępu, ochrona i monitoring 24h, automatyka budynkowa BMS (Building Management System) oraz „zasilanie dwustronne” budynku wraz z rezerwą miejsca na generator. W pomieszczeniach biurowych zostaną zastosowane m.in. trójszybowe selektywne zestawy okienne, akustyczne podwieszane sufity oraz energooszczędne oświetlenie LED.

Powstający biurowiec będzie miał 7 kondygnacji naziemnych oraz 3 podziemne z ponad 140 miejscami parkingowymi. Łączna powierzchnia najmu brutto (ang. GLA) wyniesie ok. 14 056 m2. Budynek spełni szereg wymogów brytyjskiego systemu certyfikacji BREEAM i według przyjętych kryteriów otrzyma certyfikat na bardzo wysokim poziomie „Excellent”.

Biurowiec będzie stanowił zamknięcie i uporządkowanie ostatniego niezabudowanego fragmentu skrzyżowania ulic Oławskiej i Piotra Skargi. Projekt budynku uwzględnia również poszerzenie chodnika i stworzenie podcieni na całej długości elewacji frontowej, co znacznie zwiększy komfort osób czekających na pobliskim przystanku.

(AM, źródło: PZU)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here