Reklama

Euler Hermes: Producenci żywności muszą dłużej czekać na zapłatę
czwartek, 10 maja 2018 08:42

Pomimo wzrostu gospodarczego wiążącego się z wysokim wzrostem konsumpcji, producenci żywności muszą czekać na swoje należności coraz dłużej, ponosząc przy tym wyższe straty – wynika z najnowszej analizy Euler Hermes.

Z obserwacji ekspertów ubezpieczyciela wynika, że wzrost konsumpcji wspiera także wydłużenie kredytu udzielanemu hurtowniom i sklepom przez producentów żywności, co służy utrzymaniu konkurencyjności cenowej detalistów. Producenci żywności na swoje należności czekają przeciętnie o tydzień dłużej w stosunku do średniej z 5 ostatnich lat. EH zauważa, że dłuższe kredytowanie odbiorców nie wystarcza – pomimo niego płacą oni zauważalnie gorzej, o czym świadczy wzrost strat, jakimi są znacznie przeterminowane należności w branży spożywczej. Jedyny wyjątek – większą dyscyplinę płatniczą przejawiają oni w okresie przedświątecznym w celu uzyskania dodatkowego dyskonta bądź też zwiększenia dostaw.

Euler Hermes zauważa, że to w handlu miały miejsce m.in. dwie największe marcowe niewypłacalności firm o obrotach ponad 200 mln złotych, z czego jedna miała profil spożywczy. Podobnie było w poprzednich miesiącach. Połowa niewypłacalności w handlu dotyczy firm sprzedających art. konsumpcyjne, w tym najczęściej żywność. Specjaliści są zdania, że trend, który rozpoczął się rok temu, czyli średnio dłuższego kredytowania sprzedaży przez producentów spożywczych z mniejszym lub większym natężeniem, będzie miał kontynuację.

- W tej chwili gremialnie branża producentów żywności jako całość nie odczuwa jednakowych problemów ze spływem należności za swoje towary. Sygnalizowane opóźnienie jest efektem serii mniejszych i większych problemów odbiorców – dystrybutorów hurtowych i detalicznych (dużych, jak i skumulowanego efektu znikania małych podmiotów), które mocno uderzyły w ich dostawców. Ponieważ rentowność hurtowników, będących pod presją oczekiwań ostro konkurującego ceną detalu jest minimalna, często poniżej kosztu pieniądza, ich kondycja finansowa nie jest stabilna. Należy się więc spodziewać następnych głośnych wydarzeń na tym rynku. Nie będą przy tym to raczej wieści o udanych sojuszach i działaniach konsolidacyjnych w odpowiedzi na konsolidację i usieciowienie detalu, ale raczej informacje z sądów o postępowaniach restrukturyzacyjnych lub upadłościowych. Trend, który rozpoczął się rok temu – średnio dłuższego kredytowania sprzedaży przez producentów spożywczych z mniejszym lub większym natężeniem będzie kontynuowany – ocenia Tomasz Starus, członek zarządu Euler Hermes odpowiadający za ocenę ryzyka.
(AM, źródło: multiAN PR)

 

MAK Ubezpieczenia: Robert Grabowski nowym członkiem zarządu

Robert Grabowski, dotychczasowy dyrektor Biura Ubezpieczeń na Życie i Osobowych MAK Ubezpieczenia, został członkiem zarządu firmy brokerskiej....


czytaj dalej

PWS Konstanta: Adam H. Pustelnik nowym wiceprezesem zarządu

26 września Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy PWS Konstanta powołało Adama H. Pustelnika na stanowisko wiceprezesa zarządu. W ramach swoich...


czytaj dalej

Simplesurance: Z Berlina do USA

Simplesurance to kolejny start-up z branży insurtech, który zmierza do dokonania transformacji w ubezpieczeniach. Mieści się w Berlinie, gdzie ma...
czytaj dalej

S&P: Marsh udźwignie obciążenie po zakupie JLT

Po dokonaniu dogłębnej analizy biznesowo-finansowej S&P uważa, że Marsh&McLennan (MMC) poradzi sobie z utrzymaniem pozycji finansowej adekwatnej...
czytaj dalej

KNF po raz kolejny obniżyła karę dla Warty

16 października podczas czterysta siódmego posiedzenia Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zdecydowała o obniżeniu kary nałożonej na TUiR Warta za...


czytaj dalej

„Rozmowy bez Asekuracji”: Sukces według OVB

W 37. odcinku „Rozmów bez Asekuracji” gościem podcastu był Artur Kijonka, prezes OVB. Okazją do rozmowy było 25 lat multiagencji w Polsce....


czytaj dalej

 

Adres redakcji

ul. Bracka 3 lok. 4
00-501 Warszawa
tel. (22) 628 26 31

email redakcja@gu.com.pl

Gazeta

Prenumerata
E-wydanie

Firma

Redakcja
Reklama

Ogłoszenia

Podcast

Kursy on-line
Zamów newsletter
Facebook